Η υφή του είναι υγρή και η γεύση του σοκολατένια – ταιριάζει μοναδικά με τη μαρμελάδα μπανάνα.
Υλικά
Για τη μαρμελάδα μπανάνας.
Για το κέικ
Εκτέλεση
Για την μαρμελάδα μπανάνας
Για το κέικ
Πηγή - Στέλιος Παρλιάρος
Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος.
Μερίδες : για 8 άτομα.
Απαιτούμενος χρόνος για 1700γρ. μαρμελάδα μπανάνας : προετοιμασία 5΄, παρασκευή 20΄.
Απαιτούμενος χρόνος για το κέϊκ σοκολάτας : προετοιμασία 15΄, ψήσιμο 25΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για τη μαρμελάδα μπανάνας.
- 1 κιλό μπανάνες
- 100 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. χυμός λεμονιού, φρέσκος
- 100 γρ. ρούμι, κατά προτίμηση μαύρο
Για το κέικ
- 250 γρ. κουβερτούρα με περίπου 65%-70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κομμάτια + λίγο ακόμα, λιωμένο, για τη φόρμα
- 4 αυγά
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Για την μαρμελάδα μπανάνας
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, ρίχνουμε τις μπανάνες και βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, για να μην κολλήσουν στον πάτο.
- Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν διαλυθούν οι μπανάνες μέσα σε ένα πυκνό σιρόπι. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Για το κέικ
- Λιώνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Παράλληλα χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με τη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, την αποσύρουμε και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή, βουτυρωμένη και αλευρωμένη παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά.
- Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά, δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα λεπτό μαχαίρι· βγάζοντάς το θα πρέπει να είναι υγρό αλλά χωρίς ίχνη από το μείγμα του γλυκού.
- Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο για να παραμείνει μαλακό και όταν κρυώσει το ξεφορμάρουμε.
- Η επιφάνειά του θα κάτσει και θα δημιουργηθεί μια λακκούβα, την οποία γεμίζουμε με μαρμελάδα μπανάνα.
Πηγή - Στέλιος Παρλιάρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου