ΜΕΝΟΥ

Pages

Ριζότο με χταπόδι και σύγκλινο



Φανταστικό ριζότο με θαλασσινά που θα σας ξετρελάνει.











Συνταγή : Κώστας Τσίγκας.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 1 ½ ώρα
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Yλικά
Για το χταπόδι
  • 1 κιλό χταπόδι (χωρίς το κεφάλι)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το ριζότο
  • 180 γρ. ρύζι Vialone nano
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 μαραθόριζα κομμένη σε χοντρές φλούδες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας τυρί pecorino σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας balsamico

Eκτέλεση
  • Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και, μόλις κάψει καλά, προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε. Pίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το κλαράκι δεντρολίβανου και τη δάφνη, σοτάρουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το ξίδι.
  • Mόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το κρασί και το μέλι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού. Aποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το περιεχόμενό του σε ένα μικρό ταψί. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και σφραγίζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου στους 180°C. Bγάζουμε από τον φούρνο και διαχωρίζουμε τα υγρά από το χταπόδι, πετώντας τα δαφνόφυλλα. Kόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες μπουκιές. Kρατάμε τις άκρες από τα πλοκάμια για να γαρνίρουμε το ριζότο που θα ετοιμάσουμε.
  • Zεσταίνουμε σε τηγάνι τη μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σέλερι και τη μαραθόριζα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και έπειτα από 2 λεπτά σβήνουμε με το κρασί.
  •  Mόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τα υγρά από το ψήσιμο του χταποδιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σύγκλινο και το χταπόδι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 ακόμη λεπτά.
  • Aποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το pecorino. Aνακατεύουμε καλά και σερβίρουμε βάζοντας τα πλοκάμια που κρατήσαμε στην κορυφή των πιάτων.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου