Συνταγή : Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 40΄, μαγείρεμα 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για το φύλλο
- 1/2 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. σούπας λάδι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο
- 1 φλιτζάνι νερό
Για τη γέμιση
- 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 κιλό κολοκυθάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κιλό μυζήθρα πρόβεια φρέσκια
- 200 γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 3 αβγά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- αλάτι, πιπέρι
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Eκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σε μέτρια λεκάνη και σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Ζυμώνουμε καλά για 6-8 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο μέτρια φύλλα. Στρώνουμε το ένα σε μεγάλο ταψί αλειμμένο με λάδι. Απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τη μυζήθρα. Ανάμεσα από κάθε στρώση ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγη γραβιέρα.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με το γάλα και το βούτυρο και τα ρίχνουμε από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Χαράζουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για μία με μιάμιση ώρα.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου