¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Ηλίας Δεμιρτζόγλου
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 λάχανο μέτριο για ντολμαδάκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 3/4 φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
- 1 αβγό βιολογικό
- 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το λάχανο από τα έξω φύλλα και κόβουμε το κοτσάνι που τα συγκρατεί. Ζεματάμε το λάχανο σε αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα για 5 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε και κόβουμε φύλλα για τους ντολμάδες, αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια και κρατώντας τα στην άκρη.
- Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά εκτός από το λάδι. Βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση σε ένα φύλλο λάχανο, τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες από δεξιά κι αριστερά, και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό την κάτω πλευρά, σχηματίζοντας ντολμαδάκια μέτρια σε μέγεθος.
- Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα κοτσάνια, τους ντολμάδες από πάνω και τελειώνουμε με το περισσευούμενο λάχανο. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο
- Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει αφράτο.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και, χτυπώντας συνέχεια, τον χυμό λεμονιού –στον οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ– και λίγο λίγο τον ζεστό ζωμό από τους ντολμάδες για να πάρει το αβγολέμονο τη θερμοκρασία του.
- Στη συνέχεια, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σερβίρουμε.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου