Συνταγή : Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 10 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 40΄, αναμονή 3 ώρες, μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 πακετάκι μαγιά νωπή
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ελαιόλαδο + αλεύρι για το ταψί
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 αβγά
- 300 γρ. γκούντα τριμμένο
- 3 ντομάτες κομμένεςσε λεπτές φέτες
- 3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
Για το άλειμμα
- 1 κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νερό
Eκτέλεση
- Βάζουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά σε μπολ και τα αφήνουμε για 10-20 λεπτά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομογενές μείγμα. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε με τα χέρια για 15 λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λεκάνη αλειμμένη με λάδι και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη κουζίνας μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη ένα μεγάλο χοντρό φύλλο.
- Αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλεύρι. Στρώνουμε μέσα το φύλλο με αλευρωμένα χέρια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα τοποθετούμε πάνω στη μισή πλευρά του φύλλου.
- Γυρίζουμε το υπόλοιπο μισό της ζύμης για να καλύψουμε τη γέμιση και σφραγίζουμε με τα δάχτυλα τις άκρες, σχηματίζοντας ένα μεγάλο μισοφέγγαρο. Αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και ψήνουμε τη «σκεπαστή» πίτα στον φούρνο για περίπου μισή ώρα.
- Στη συνέχεια, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου