¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για την κρέμα σπανάκι
- 300 γρ. σπανάκι, ζεματισμένο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- μία πρέζα αλάτι
- πιπέρι, κατά βούληση
Για το ριζότο
- 2 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
- 2 φλ. ρύζι exotic arborio
- ½ φ. κρασί λευκό, ξηρό
- 6 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών, ζεστό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 12 χτένια
- 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Για την κρέμα σπανάκι
- Χτυπάμε στο μούλτι το σπανάκι με το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθεί το σπανάκι και να γίνει κρέμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό από το σπανάκι που ζεματίσαμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για το ριζότο
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ.ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.
- Προσθέτουμε το ρύζι exotic arborio και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε ½ φλ. ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και μαγειρεύουμε για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι το ριζότο να χυλώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο και την κρέμα σπανάκι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη το ριζότο, διατηρώντας το ζεστό.
- Σε τηγάνι σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα χτένια για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
- Σερβίρουμε το ριζότο, τοποθετούμε επάνω τα χτένια και γαρνίρουμε με δυόσμο.
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου