Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : για 6 - 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 130΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Πρέζα αλάτι
- ½ φλ. ανάλατο βούτυρο, κρύο, σε κομμάτια
- 1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο
- 2 κ.σ. παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ. επιπλέον
Για τη γέμιση
- 4 μεγάλα αβγά
- 1½ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 5 λεμόνια)
- ¼ φλ.κρέμα γάλακτος
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Πρέζα αλάτι
- 2 φλ. μύρτιλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με καλαμποκάλευρο.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και χτυπάμε πάλι τη ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο, βάζουμε την μπάλα επάνω και με τον πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε. Την ανοίγουμε σιγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα.
- Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την άκρη της ζύμης προς το κέντρο της, τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε το τύλιγμα προς την άλλη άκρη.
- Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της. Πιέζουμε τη βάση και τις άκρες της ταρτιέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.
- Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
- Αφαιρούμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και τρυπάμε τη βάση της με ένα πιρούνι.
- Κόβουμε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας μας και σκεπάζουμε τη ζύμη της τάρτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε βάρος π.χ. ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάρος.
- Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με 1 κ.γ. νερό, αλείφουμε τη ζύμη μας και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε μαζί τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τα μύρτιλα στην κρύα ζύμη μας, προσθέτουμε από πάνω το μείγμα που μόλις έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
- Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά.
- Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου