ΜΕΝΟΥ

Pages

Τάρτα μύρτιλο λεμόνι



Μοναδική συνταγή για μία φανταστική τάρτα.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : για 6 - 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 130΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
Για τη ζύμη
  • 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Πρέζα αλάτι
  • ½ φλ. ανάλατο βούτυρο, κρύο, σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο
  • 2 κ.σ. παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ. επιπλέον

Για τη γέμιση
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 5 λεμόνια)
  • ¼ φλ.κρέμα γάλακτος
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Πρέζα αλάτι
  • 2 φλ. μύρτιλα

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
  • Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με καλαμποκάλευρο.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και χτυπάμε πάλι τη ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο, βάζουμε την μπάλα επάνω και με τον πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε. Την ανοίγουμε σιγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα.
  • Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την άκρη της ζύμης προς το κέντρο της, τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε το τύλιγμα προς την άλλη άκρη.
  • Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της. Πιέζουμε τη βάση και τις άκρες της ταρτιέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.
  • Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και τρυπάμε τη βάση της με ένα πιρούνι.
  • Κόβουμε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας μας και σκεπάζουμε τη ζύμη της τάρτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε βάρος π.χ. ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάρος.
  • Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με 1 κ.γ. νερό, αλείφουμε τη ζύμη μας και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση
  • Τοποθετούμε μαζί τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τα μύρτιλα στην κρύα ζύμη μας, προσθέτουμε από πάνω το μείγμα που μόλις έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
  • Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά.
  • Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου