Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : για 24 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 75΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 60 γρ. αποφλοιωμένα φουντούκια
- ¼ κιλό ανάλατο βούτυρο
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. (150 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά, συν 1 αυγό χτυπημένο για το γλάσο
- 1 φλ. (120 ml) κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 λίτρο παγωτό βανίλια ή φουντούκι σοκολάτα
- 1 φλιτζάνι ζεστή σάλτσα γλυκόπικρης σοκολάτας
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C.
- Ψήνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί για περίπου 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια με μια καθαρή πετσέτα, αφαιρούμε τη φλούδα. Σπάμε τα φουντούκια με ένα πλάστη και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα σού
- Bάζουμε 1 φλ. νερό, το βούτυρο και το αλάτι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για να κρυώσει η ζύμη. Στη συνέχεια, ανεβάζουμε την ταχύτητα και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα 4 αβγά, 1 κάθε φορά. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το κάθε αβγό γίνεται ένα με τη ζύμη πριν προσθέσουμε το επόμενο. Όταν έχουμε ρίξει όλα τα αβγά, χτυπάμε ξανά μέχρι η ζύμη να είναι λεία και γυαλιστερή.
- Βάζουμε στη σειρά ένα ζευγάρι φύλλα ψησίματος με περγαμηνή.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 2 κουτάλια της σούπας και δημιουργούμε «λόφακια» ανά φύλλο, σε ομοιόμορφη απόσταση.
- Βουρτσίζουμε κάθε «λοφάκι» με το χτυπημένο αβγό.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200C και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα σου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, για 25 λεπτά ακόμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βάζουμε την κρέμα και τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ και χτυπάμε μαλακά.
Για τα προφιτερόλ
- Κόβουμε τα σου στη μέση, οριζόντια.
- Τοποθετούμε 2 κ.σ. κρέμα στο κάτω μισό του κάθε σου και στη συνέχεια, 1 κ.σ. παγωτού.
- Επανατοποθετούμε το άλλο μισό του σου.
- Μεταφέρουμε τα γεμιστά προφιτερόλ σε πιατάκια ή κύπελλα, 2 ανά μερίδα. Περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο φουντούκι.
Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου