Ντελικάτα τυροπιτάκια με μαλακό, εύθρυπτο φύλλο (λόγω ρακής) και ισορροπημένη γέμιση (φέτα, ανθότυρο, δυόσμος και πιπέρι).
Υλικά
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Για τo φύλλο
Για τη γέμιση
Για τα πιτάκια
Συνοδεύουμε με
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Ντίνα Νικολάου
Μερίδες : για 30 περίπου τεμ.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, αναμονή 20΄, μαγείρεμα 15΄ - 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ρακή 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο με ένα πιρούνι)
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τo φύλλο
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ρακή και το λάδι. Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 350 ml νερό και ζυμώνουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Για να επιτύχουμε την υφή που επιθυμούμε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό (1 - 2 κουτ. σούπας) ή λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Αλάτι δεν βάζουμε (ή βάζουμε ελάχιστο), γιατί η φέτα είναι συνήθως αρκετά αλμυρή.
Για τα πιτάκια
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 2 χλστ. και διαστάσεων περίπου 30 x 30 εκ.
- Κόβουμε κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες, η καθεμιά περίπου 10 x 30 εκ. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά σούπας από τη γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνο.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Tα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε χλιαρά.
Συνοδεύουμε με
- Μεζεκλίδικα ποτά, όπως ρετσίνες, lager μπίρες και ουζάκια.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου