Το κλασικό γιορτινό φαγητό της ηπειρωτικής Ελλάδας στα καλύτερά του!
Υλικά
Εκτέλεση
Συνοδεύουμε με Ενα κρεμώδες Chardonnay.
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους περίπου 5 εκ.
- 200 γρ. σέλινο (τρυφερά κλωνάρια και φύλλα), χοντροκομμένα (ροδέλες περίπου 2 εκ.)
- 350 γρ. πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), χοντροκομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
- 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
- 150 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 40 - 50 ml χυμός λεμονιού (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με το γούστο μας)
- 2 αυγά
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το σέλινο, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το κρέας, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψει κατά τα 2/3 το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 2 κουτάλες της σούπας ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στα υπόλοιπα υγρά.
- Αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με Ενα κρεμώδες Chardonnay.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου