Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : για 4 ατομικές τάρτες των 10εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
Για την τάρτα
- 400 γρ. ζύμη τάρτας, προψημένη
- Κρέμα βανίλιας, κρύα
- Σάλτσα βερίκοκο
Για την κρέμα βανίλιας
- 480 γρ. γάλα
- 2 τμχ. βανίλια φυσική
- 120 γρ. ζάχαρη
- 5 κρόκοι αβγών
- 55 γρ. βούτυρο
- 45 γρ. κορν φλάουρ
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
- Λικέρ πορτοκάλι
Για τη σάλτσα βερίκοκο
- 600 γρ. βερίκοκα, κομμένα σε φέτες
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 3 γρ. βανίλια φυσική, κομμένη στη μέση
Εκτέλεση
Για την τάρτα
- Γεμίζουμε την προψημένη βάση τάρτας με την κρύα κρέμα βανίλιας και γαρνίρουμε με τη σάλτσα βερίκοκο
Για την κρέμα βανίλιας
- Σ' ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αβγά, τη μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ.
- Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με την άλλη μισή ζάχαρη και τη βανίλια και φέρνουμε σε βρασμό. Με προσοχή ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα μέσα στο μείγμα του αβγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγουμε το ψήσιμό του. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει εμφανώς και να κοχλάσει 2-3 φορές.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ και ομογενοποιούμε. Περνάμε την κρέμα από σήτα και την τοποθετούμε σ' ένα σκεύος για να κρυώσει, σκεπάζοντας την επιφάνειά της με μεμβράνη για ν' αποφύγουμε τη δημιουργία πέτσας. Όταν κρυώσει, αναμειγνύουμε με τη σαντιγί.
Για τη σάλτσα βερίκοκο
- Τοποθετούμε τα μισά βερίκοκα και τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα. Αφαιρούμε τη βανίλια και αλέθουμε στο μπλέντερ, κρυώνουμε και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα βερίκοκα.
Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου