Συνταγή : Κωστής Κωστάκης.
Μερίδες : Ν/Α
Απαιτούμενος Χρόνος : Ν/Α
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλευρι για τσουρέκι
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak
- 250 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 100 ml γάλα
- 100 ml χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 18 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 lt γάλα
- 100 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 λοβό βανίλιας
- 2 κρόκους αυγών
- φιλέ αμυγδάλου
- 250 γρ αποξηραμένα cranberries
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη, το κίτρινο αλεύρι, τον λοβό βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα και να δέσει.
- Κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε.
Για τη ζύμη
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το βούτυρο, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη σκόνη μαστίχας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού και τα αβγά. Στο τέλος ρίχνουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα, έπειτα την πλάθουμε λίγο ακόμα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για άλλη μια ώρα.
Για τη συναρμολόγηση
- Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό σχήμα και το βάζουμε σε ένα ταψί. Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα μακρύ φύλλο σαν κορδόνι, το κάνουμε πλεξούδα και το βάζουμε σαν στεφάνι γύρω από το μικρό στρογγυλλό ανοιχτό φύλλο. Στο κέντρο του φύλλου ρίχνουμε λίγη κρέμα, βάζουμε από πάνω λίγα αποξηραμένα κράνμπερις και αφήνουμε τα τσουρεκάκια να φουσκώσουν για 2-3 ώρες. Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αβγού και λίγο γάλα. Πασπαλίζουμε από πάνω με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 155-160 βαθμούς, για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Πηγή - Chef στον Αέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου