ΜΕΝΟΥ

Pages

Σαλάτα με σπανάκι, μανιτάρια και σάλτσα με κονιάκ


Μια χορταστική σαλάτα που είτε μπορεί να συνοδέψει το κύριο πιάτο μας ή να το αντικαταστήσει ως ένα ελαφρύ αλλά πλήρες γεύμα.







Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : για 4 άτομα (σαλάτα), για 2 άτομα (κύριο).
Απαιτούμενος Χρόνος :  περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και κοπανισμένες
  • 100 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά στρογγυλά, πορτομπέλο ή ανάμεικτα), κομμένα σε μέτριες φετούλες
  • 100 ml κονιάκ
  • 300 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο), πλυμένο και στεγνωμένο
  • 1 μικρή μαραθόριζα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1½ κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν, τριμμένο (ή 1 κουτ. γλυκού φύλλα από φρέσκια ρίγανη)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  • 50 ml ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Σάλτσα
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και φυλάμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε - εκεί διατηρείται έως 2 ημέρες. 
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ρίγανη, τη βάζουμε στη σάλτσα την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, χωρίς να τη χτυπήσουμε στο μπλέντερ.
Σαλάτα
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και αλάτι και το σοτάρουμε για 6 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπέικον και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 5 - 6 λεπτά.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά στην υψηλότερη θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Περιχύνουμε με το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε και πετάμε τα σκόρδα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Σερβίρισμα
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, βάζουμε το σπανάκι και τη μαραθόριζα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μείγμα μανιταριών, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε. 
  • Σερβίρουμε αμέσως.
Στα ποτήρια μας 
  • Έχουμε εδώ να κάνουμε με ένα πιάτο ισορροπημένο, οπότε ελαφρύ και ισορροπημένο πρέπει να είναι και το λευκό κρασί που θα βρεθεί δίπλα του. Ιδανικές λύσεις είναι το Villare της Emery, το Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου, ένα καλό Αλσατικό Pinot Blanc (όπως αυτά των Blanck και Trimbach) ή ακόμα και ένα Trebbiano από την Τοσκάνη. Σίμος Γεωργόπουλος

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου