Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 2½ ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ελιά, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
- 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός+1/4 κουτ. γλυκού κύμινο+1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, όλα σε σκόνη
- 1 φύλλο δάφνης
- 60 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα στο μπλέντερ
- 70 γρ. ρύζι λευκό, μακρύκοκκο
- 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 40 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη δάφνη, 2½ λίτρα νερό, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, την ντομάτα και αλατοπίπερο.
- Βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το ρύζι και να χυλώσει η σούπα. Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε το δυόσμο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου