ΜΕΝΟΥ

Pages

Παστίτσιο με μελιτζάνες και μπεσαμέλ του... μπλέντερ


Vegetarian και κρεατοφάγοι θα λατρέψετε αυτό το χορτοφαγικό παστίτσιο.








Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου.
Μερίδες : για ένα ταψί 30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 1 ώρα & 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 300 γρ. μακαρόνια Νο 2 (για παστίτσιο)
  • 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες από τη φλούδα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα
  • 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις) για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σάλτσα
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. 
  • Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.

Μπεσαμέλ
  • Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα αυγά με το αλεύρι και το γάλα και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύουμε.

Παστίτσιο
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε τα μακαρόνια στο ταψί, τα περιχύνουμε με 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ανακατεύουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα. 
  • Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου