Vegetarian και κρεατοφάγοι θα λατρέψετε αυτό το χορτοφαγικό παστίτσιο.
Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου.
Μερίδες : για ένα ταψί 30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 1 ώρα & 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 300 γρ. μακαρόνια Νο 2 (για παστίτσιο)
- 5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες από τη φλούδα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις) για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σάλτσα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
Μπεσαμέλ
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα αυγά με το αλεύρι και το γάλα και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύουμε.
Παστίτσιο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε τα μακαρόνια στο ταψί, τα περιχύνουμε με 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ανακατεύουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μία στρώση, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου