Συνταγή : Περικλής Κοσκινάς.
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 40΄, μαγείρεμα 1 ώρα & 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 600 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος (ή φρέσκος στην εποχή του - μετά τον Απρίλιο)
- ½ κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ των 3 - 4 εκ. περίπου
- 200 γρ. μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα (για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα, καθαρισμένα και κατεψυγμένα κρεμμυδάκια του στιφάδου, που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, κοπανισμένος
- 2 - 3 κλωνάρια μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 400 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τις σουπιές, τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, τον πελτέ, το θυμάρι και αλατοπίπερο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε τον αρακά, το φρέσκο κρεμμύδι, το δυόσμο και το μάραθο, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο αρακάς.
- Σερβίρουμε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα και περιχύνουμε με όσο από το αρωματισμένο λάδι θέλουμε. Οσο φαγητό περισσέψει το φυλάμε σε βάζο καλυμμένο με το λάδι του στο ψυγείο.
- Μένει για μία εβδομάδα αναλλοίωτο και είναι εξαιρετικός μεζές.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου