Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 5΄, αναμονή 10΄, μαγείρεμα 25΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Ο μυρωδάτος πουρές αναδεικνύει τη γεύση της μαρινάδας του χοιρινού.
Υλικά
- 4 μέτριες χοιρινές μπριζόλες από κόντρα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τις κόψει πολύ λεπτές, πάχους 0,5 εκ.)
- λίγο ελαιόλαδο, για το λάδωμα του σκεύους
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
Για τον πουρέ σπανακιού
- 1/2 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο (για ευκολία, βάζουμε έτοιμο, καθαρισμένο και συσκευασμένο σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 50 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 100 - 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μαρινάρισμα
- Σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί βάζουμε όλα μαζί τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τις μπριζόλες, τις γυρίζουμε μερικές φορές για να βραχούν παντού και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τις μπριζόλες, χωρίς να τις στραγγίξουμε από τη μαρινάδα τους, σε μονή στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
- Ψήνουμε τις μπριζόλες για περίπου 6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Μοιράζουμε τις μπριζόλες στα πιάτα.
Πουρές σπανακιού
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι, τον άνηθο, τα μυρώνια και αλατοπίπερο για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα στραγγίζουμε καλά από τα υγρά. Τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας λείος πουρές. Μοιράζουμε στα πιάτα με τις μπριζόλες, ρίχνουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας
- Ενα ώριμο Sauvignon Βlanc, περασμένο από βαρέλι.
Συμβουλές
- Αν ο πουρές είναι πιο υδαρής από όσο θα θέλαμε, προσθέτουμε 1 πατάτα βρασμένη και πολτοποιημένη και ανακατεύουμε.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου