ΜΕΝΟΥ

Pages

Κεφτέδες με μπεσαμέλ και πατάτες

Οι κεφτέδες μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους. Αν τους προσθέσεις πατάτες, μπεσαμέλ με λιωμένο τυρί και τους ροδίσεις στον φούρνο, τότε έχεις μαγειρέψει έναν παράδεισο, για μικρούς και μεγάλους.








Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη
Μερίδες : Για 1 μικρό ταψάκι με 7 μεγάλους κεφτέδες
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη,



Υλικά 
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (με λιπάκι)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο μούλτι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένη σε νερό
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
  • 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 2 ποτήρια γάλα ζεστό
  • 1 φλ. κίτρινο τριμμένο τυρί (regato και havarti ανάμεικτα)
  • 1 αβγό
  • μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

Για την κρούστα
  • φρυγανιά, τριμμένο τυρί

Για το ταψί
  • 1 κομματάκι βούτυρο γάλακτος Lurpak


Εκτέλεση
  • Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, όσο να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια χοντρές φέτες.
  • Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, την πάπρικα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  • Πλάθουμε 7 χοντρουλά κεφτεδάκια.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό, μικρό ταψάκι, στρώνουμε τον πάτο και το γείσο με φέτες πατάτας. Αλατίζουμε.
  • Απλώνουμε τους κεφτέδες στο ταψί και χτίζουμε με κομμάτια πατάτας ανάμεσα στους κεφτέδες.

Για τη μπεσαμέλ
  • σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το τυρί, το αβγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
✿✿✿✿
  • Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς το φούρνο.
  • Απλώνουμε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τυρί και τριμμένη φρυγανιά και ξαναφουρνίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει η κρούστα.

Πηγή - www.pirouni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου