ΜΕΝΟΥ

Pages

Μπιφτέκια κλασικά

Ζουμερά, αφράτα και νόστιμα πολύ τα μπιφτέκια που φτιάχνει η Ντίνα Νικολάου.







Συνταγή :  Ντίνα Νικολάου
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προατοιμασία 20΄, μαγείρεμα 14΄- 16΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Υλικά 
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή 700 γρ. μοσχαρίσιος και 300 γρ. χοιρινός)
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 4 ντοματάκια του κουτιού, τριμμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθύνει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σ’ ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε με τα χέρια τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα αυγά, τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας με κρύο νερό και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Πρέπει να επιμείνουμε στο ζύμωμα για να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά και τα κομματάκια του λίπους να «λιώσουν» και να απλωθούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα. Ιδανικά αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και να «σφίξει» το μείγμα. 
  • Αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και πλάθουμε ισόπαχα μπιφτέκια, όχι πολύ χοντρά. Τα ψήνουμε στη σχάρα ή σε δυνατό γκριλ (που έχουμε προθερμάνει καλά) για 6 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα και να γίνουν και στο εσωτερικό τους.

Συνοδεύουμε με 

  • λαχανοσαλάτα ή βραστά λαχανικά, πατάτες τηγανητές και δροσερό τζατζίκι ή απλό γιαούρτι.

Συμβουλή

  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κιμά 1 φλιτζάνι γαλέτα (έτοιμο τρίμμα φρυγανιάς) ή ψίχα από 4 φέτες ψωμί της αρεσκείας μας, το οποίο θα μουσκέψουμε σε αρκετό νερό και στη συνέχεια θα στραγγίξουμε καλά με τα χέρια. Σ’ αυτη την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να προσθέσουμε στο μείγμα 1 ή 2 αυγά ακόμη. Αν σας αρέσουν οι σκορδάτες γεύσεις, τρίψτε 2 σκελίδες και σοτάρετέ τις μαζί με το κρεμμύδι πριν τις προσθέσετε στο μείγμα του κιμά. 

Πηγή -  www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου