ΜΕΝΟΥ

Pages

Κοτόπουλο με κολοκύθια ογκρατέν

Ογκρατέν με κοτόπουλο, καλοκαιρινά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ. Θα γίνει ανάρπαστο.








Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά

  • 7 μέτρια κολοκύθια, σε φέτες
  • 400 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2-3 εκ.
  • 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος (ή 2 κουτ. γλυκού ξερός)
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 50 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ 

  • 750 ml γάλα φρέσκο
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με το μισό λάδι. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  • Στο μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το αδειάζουμε στο μπολ με τα κολοκύθια. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Αδειάζουμε στο κοτόπουλο. 


Μπεσαμέλ

  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά, το αλεύρι και το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς για 3-4 λεπτά, έως ότου πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το μισό κασέρι και ανακατεύουμε.


✿ ✿ ✿ ✿ ✿

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί 32x22 εκ. Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με τη φρυγανιά. Ρίχνουμε τα 3/4 της μπεσαμέλ στο κοτόπουλο, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Στο ποτήρι μας Ρομπόλα, Βηλάνα ή Ροδίτη


Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου