Ογκρατέν με κοτόπουλο, καλοκαιρινά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ. Θα γίνει ανάρπαστο.
Υλικά
Για την μπεσαμέλ
Εκτέλεση
Μπεσαμέλ
Στο ποτήρι μας Ρομπόλα, Βηλάνα ή Ροδίτη
Πηγή - www.gastronomos.gr
Συνταγή : Νίκη Χρυσανθίδου
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 7 μέτρια κολοκύθια, σε φέτες
- 400 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2-3 εκ.
- 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο
- 2 κουτ. σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος (ή 2 κουτ. γλυκού ξερός)
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 50 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
Για την μπεσαμέλ
- 750 ml γάλα φρέσκο
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Απλώνουμε τα κολοκυθάκια σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με το μισό λάδι. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Στο μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το αδειάζουμε στο μπολ με τα κολοκύθια. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Αδειάζουμε στο κοτόπουλο.
Μπεσαμέλ
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά, το αλεύρι και το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς για 3-4 λεπτά, έως ότου πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το μισό κασέρι και ανακατεύουμε.
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί 32x22 εκ. Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με τη φρυγανιά. Ρίχνουμε τα 3/4 της μπεσαμέλ στο κοτόπουλο, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Στο ποτήρι μας Ρομπόλα, Βηλάνα ή Ροδίτη
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου