Τις έχουμε συνηθίσει µαγειρευτές, όµως στο φούρνο κρατάνε το σχήμα τους,
δεν «σαλιώνουν», ενώ αποκτούν και τη βαθιά νοστιμιά του ψητού.
Υλικά
Εκτέλεση
Στα ποτήρια μας
Πηγή - www.gastronomos.gr
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκες μπάμιες
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με τα υγρά τους)
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδελίτσες ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα ή 1½ κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι σε μέτρια κομμάτια αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε.
- Τις καθαρίζουμε ως εξής: μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν.
- Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί (μετά περίπου 3 - 4 λεπτά), ρίχνουμε τη ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες.
- Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Προσθέτουμε στο ταψί την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
- Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ. τσαγιού) και σερβίρουμε.
Στα ποτήρια μας
- Nτοµάτα, φέτα, δυόσµος και οι ιδιαίτερες µπάµιες µάς οδηγούν σε µια δροσερή Μαντινεία.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου