ΜΕΝΟΥ

Pages

Πορτοκαλόπιτα (Vefa's House)

Πορτοκαλόπιτα για όλες τις ώρες

 
 







Συνταγή : Vefa's House
Μερίδες : για 10-12 μερίδες
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 30΄, ψήσιμο 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.

Υλικά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 συσκευασίες βανίλια
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας, με αυγά (τύπου Βηρυττού)
 
Για το σιρόπι
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού


Εκτέλεση
  • Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο γιαούρτι κι αφήστε το να σταθεί 5' να φουσκώσει. 
  • Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με τ' αυγά, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα και τη βανίλια, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα. 
  • Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατέψτε το γιαούρτι απαλά μέσα στο μίμγα των αυγών. 
  • Τσαλακώστε ένα, ένα τα φύλλα, κλείνοντάς τα μέσα στις δυο παλάμες σας και σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν τριαντάφυλλο. 
  • Τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο, μέσα σε ταψί 35 εκ., λαδωμένο κι αφήστε τα να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες, να στεγνώσουν. 
  • Ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών κουταλιά, κουταλιά επάνω στα φύλλα, προσέχοντας να πάει παντού, ανάμεσα στις πτυχές. 
  • Αφήστε την πίτα να σταθεί 10', να ρουφήξουν τα φύλλα αρκετό από το μίγμα και ψήστε την στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. 
  • Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι. 
  • Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά 5'.

Πηγή - Vefa's House