Πορτοκαλόπιτα για όλες τις ώρες
Για το σιρόπι
Πηγή - Vefa's House
Συνταγή : Vefa's House
Μερίδες : για 10-12 μερίδες
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, ψήσιμο 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 2 συσκευασίες βανίλια
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας, με αυγά (τύπου Βηρυττού)
Για το σιρόπι
- 1 1/2 κούπα νερό
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο γιαούρτι κι αφήστε το να σταθεί 5' να φουσκώσει.
- Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με τ' αυγά, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα και τη βανίλια, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα.
- Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατέψτε το γιαούρτι απαλά μέσα στο μίμγα των αυγών.
- Τσαλακώστε ένα, ένα τα φύλλα, κλείνοντάς τα μέσα στις δυο παλάμες σας και σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν τριαντάφυλλο.
- Τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο, μέσα σε ταψί 35 εκ., λαδωμένο κι αφήστε τα να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες, να στεγνώσουν.
- Ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών κουταλιά, κουταλιά επάνω στα φύλλα, προσέχοντας να πάει παντού, ανάμεσα στις πτυχές.
- Αφήστε την πίτα να σταθεί 10', να ρουφήξουν τα φύλλα αρκετό από το μίγμα και ψήστε την στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι.
- Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά 5'.
Πηγή - Vefa's House