Κλασική συνταγή που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και γίνεται είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, είτε στην κατσαρόλα.
Προετοιμασία 20΄
Ψήσιμο περίπου 25΄-30΄
Υλικά για 4 μερίδες
Προετοιμασία 20΄
Ψήσιμο περίπου 25΄-30΄
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και χωρίς κεφάλια, πλυμένος, αλατισμένος και μέσα σε σουρωτήρι, για να στραγγίξει από τα υγρά του
- 2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες σε κυβάκια
- 6 - 7 σκελίδες σκόρδου ή όσες θέλετε, κομμένες σε λεπτά φετάκια
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 200 ml ελαιόλαδο
~ ¤ ~
Εκτέλεση
Πηγή - γαστρονόμος online
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι 100 ml από το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
- Οταν η σάλτσα πάρει βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα το γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα ο γαύρος και η σάλτσα.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από την ντομάτα.
Πηγή - γαστρονόμος online