ΜΕΝΟΥ

Pages

Γαύρος πλακί στο φούρνο

Κλασική συνταγή που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και γίνεται είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, είτε στην κατσαρόλα. 


Προετοιμασία 20΄ 
Ψήσιμο περίπου 25΄-30΄ 



Υλικά για 4 μερίδες
  • 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και χωρίς κεφάλια, πλυμένος, αλατισμένος και μέσα σε σουρωτήρι, για να στραγγίξει από τα υγρά του
  • 2 ντομάτες ώριμες, χωρίς τη φλούδα, περασμένες από τον τρίφτη ή κομμένες σε κυβάκια
  • 6 - 7 σκελίδες σκόρδου ή όσες θέλετε, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
 
~ ¤ ~
 
 Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. 
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι 100 ml από το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τα σκόρδα για μισό λεπτό, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. 
  • Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ανακατεύουμε. 
  • Οταν η σάλτσα πάρει βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. 
  • Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε μέσα το γαύρο και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε το ταψί, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα ο γαύρος και η σάλτσα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο γαύρος να γίνει και να έχει αρπάξει μια λεπτή κρούστα από την ντομάτα.

Πηγή - γαστρονόμος online