Ένας αγαπημένος καλοκαιρινός μεζές, δημοφιλής σε όλη τη χώρα.
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 20΄
Μαγείρεμα περίπου 20΄
Υλικά για 16-18 μερίδες
Εναλλακτικές συμβουλές
Αν το μείγμα που προκύψει είναι υδαρές και όχι πηχτό, το «δένουμε» με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.
Ο Χρ. Πέσκιας φτιάχνει μείγμα κολοκυθοκεφτέδων με 1 κιλό τριμμένα και καλά στυμμένα κολοκυθάκια, 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 τριμμένο κρεμμύδι, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κουτ. σούπας αμυγδαλόψιχα σε σκόνη, 2 αυγά, λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Μετά τους αλευρώνει και τους τηγανίζει.
Το τυρί που δεν βάζει στο μείγμα, το φτιάχνει σάλτσα φέτας, σαν συνοδευτικό: πολτοποιεί στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα με 1/2 κιλό πικάντικη κομματιασμένη φέτα και νοστιμίζει με λάδι, φρέσκια ρίγανη και πιπέρι.
Πηγή - γαστρονόμος
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 20΄
Μαγείρεμα περίπου 20΄
Υλικά για 16-18 μερίδες
- 1 κιλό μέτρια κολοκυθάκια
- 250 γρ. μαλακή φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
~ ¤ ~
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15 - 20 λεπτά, για να στραγγίξουν.
- Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη φέτα, τα αλεύρια, τα μυρωδικά, τα αυγά, πιπέρι και λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή).
- Ανακατεύουμε απαλά (για να μη βγάλουν κι άλλα υγρά τα κολοκυθάκια).
- Το μείγμα πρέπει να μπορεί να πλάθεται, αλλιώς ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
- Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170° - 180° C).
- Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7 - 8 τεμαχίων, για 4 - 5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντας τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Συνοδεύουμε με τζατζίκι.
Εναλλακτικές συμβουλές
Αν το μείγμα που προκύψει είναι υδαρές και όχι πηχτό, το «δένουμε» με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.
Ο Χρ. Πέσκιας φτιάχνει μείγμα κολοκυθοκεφτέδων με 1 κιλό τριμμένα και καλά στυμμένα κολοκυθάκια, 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 τριμμένο κρεμμύδι, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κουτ. σούπας αμυγδαλόψιχα σε σκόνη, 2 αυγά, λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Μετά τους αλευρώνει και τους τηγανίζει.
Το τυρί που δεν βάζει στο μείγμα, το φτιάχνει σάλτσα φέτας, σαν συνοδευτικό: πολτοποιεί στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα με 1/2 κιλό πικάντικη κομματιασμένη φέτα και νοστιμίζει με λάδι, φρέσκια ρίγανη και πιπέρι.
Πηγή - γαστρονόμος