ΜΕΝΟΥ

Pages

Δροσερή ρυζοσαλάτα με φρέσκα λαχανικά και μαντζουράνα

Ελαφρύ, χορταστικό, μυρωδάτο σαλατοφαγητό

 

Προετοιμασία 25΄ 
Μαγείρεμα 20΄



Υλικά για 4 μερίδες

Για το ρύζι

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι ή άλλο ρύζι που να βγαίνει σπυρωτό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 5 φλιτζ. τσαγιού νερό

Για τα λαχανικά

  • 2 κολοκυθάκια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 μέτρια μαραθόριζα, ψιλοτριμμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 μέτρια μανιτάρια, καθαρισμένα, σε λεπτά φετάκια
  • τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
  • 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερή
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

~ ¤ ~
 
Εκτέλεση
Για το Ρύζι: 
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι και τη δάφνη και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 15 - 18 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι, χωρίς όμως να λιώσει. 
  • Το ρίχνουμε στο σουρωτήρι και το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. 
  • Το αφήνουμε να στραγγίσει και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  • Τη δάφνη την πετάμε.

Σάλτσα+σαλάτα 

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα για 2 λεπτά στον πολτοποιητή. 
  • Περιχύνουμε το ρύζι με τη σάλτσα, προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να δροσίσει μέχρι να τη σερβίρουμε. 
  • Διατηρείται μέχρι 2 μέρες.

Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ 
Πηγή - γαστρονόμος