Ελαφρύ, χορταστικό, μυρωδάτο σαλατοφαγητό
Προετοιμασία 25΄
Μαγείρεμα 20΄
Υλικά για 4 μερίδες
Για το ρύζι
Για τα λαχανικά
Για τη σάλτσα
Εκτέλεση
Για το Ρύζι:
Σάλτσα+σαλάτα
Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ
Πηγή - γαστρονόμος
Προετοιμασία 25΄
Μαγείρεμα 20΄
Υλικά για 4 μερίδες
Για το ρύζι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι ή άλλο ρύζι που να βγαίνει σπυρωτό
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 5 φλιτζ. τσαγιού νερό
Για τα λαχανικά
- 2 κολοκυθάκια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 μέτρια μαραθόριζα, ψιλοτριμμένη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 μέτρια μανιτάρια, καθαρισμένα, σε λεπτά φετάκια
- τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερή
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
~ ¤ ~
Για το Ρύζι:
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι και τη δάφνη και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 15 - 18 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι, χωρίς όμως να λιώσει.
- Το ρίχνουμε στο σουρωτήρι και το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Το αφήνουμε να στραγγίσει και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τη δάφνη την πετάμε.
Σάλτσα+σαλάτα
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα για 2 λεπτά στον πολτοποιητή.
- Περιχύνουμε το ρύζι με τη σάλτσα, προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να δροσίσει μέχρι να τη σερβίρουμε.
- Διατηρείται μέχρι 2 μέρες.
Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ
Πηγή - γαστρονόμος