ΜΕΝΟΥ

Pages

Γαλακτομπούρεκο Ελαιολάδου

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Κασσιανή Οικονομίδου
Μερίδες : Για ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Συστατικά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κ. γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 1 λοβό βανίλιας
  • Ελαιόλαδο Άλτις για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι
  • 1 κ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • ½ λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα αβγά και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τα σποράκια της βανίλιας.
  • Λίγο πριν βράσει σουρώνουμε το γάλα μέσα στο μείγμα με το σιμιγδάλι, και ξαναβάζουμε στη φωτιά για να δέσει, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο το σκεύος που θα ψήσουμε το γαλακτομπούρεκο, διπλώνουμε κάθε φύλλο, αλείφουμε με ελαιόλαδο, το κόβουμε στα 3, βάζουμε μια κ.σ. κρέμα σε κάθε λωρίδα, τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε όρθιο μέσα στο σκεύος.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, όσο να ροδίσει.
  • Για το σιρόπι, βράζουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη με το λεμόνι και συνεχίζουμε το βρασμό για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ρίχνουμε το κρύο παχύρρευστο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το γλυκό μας και σερβίρουμε.

Πηγή - Chef On Air