Συνταγή : Ευη Βουτσινά.
Μερίδες : για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 55΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1/2 κιλό άγριο ρύζι
- 2 λίτρα ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό
- αλάτι (περίπου 2 κουτ. γλυκού, αν βάλουμε νερό ή αν ο ζωμός είναι ανάλατος)
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα καρότα, προτιμάμε βιολογικά, σε μισές ροδέλες
- 300 γρ. στρογγυλά μανιτάρια, σε φετάκια
- 1 μέτριο κυδώνι, σε μικρούς κύβους
- 80 γρ. σταφίδες ξανθιές
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη*
- πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα κουκουνάρια (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το 1½ λίτρο από το ζωμό ή το νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε το άγριο ρύζι να αρχίσει να ανοίγει ελαφρά (σε περίπου 40 - 50 λεπτά από την αρχή του μαγειρέματος).
- Το αποσύρουμε και το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε τηγάνι ή κατσαρόλα, και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
- Βάζουμε και το τζίντζερ ή την κανέλα ή τον τριμμένο σπόρο μάραθου. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το κυδώνι και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Δεν πρέπει να λιώσουν τα λαχανικά.
- Με δύο πιρούνια ανασηκώνουμε το ρύζι για να αφρατέψει χωρίς να λιώσει και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
- Ανακατεύουμε για λίγο (2 - 3 λεπτά) με προσοχή να μην το συνθλίψουμε. Βρέχουμε ελαφρώς μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη με κρύο νερό, στρώνουμε μέσα το ρύζι και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα για να σερβίρουμε. Στολίζουμε με ψημένα κουκουνάρια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλή
- Αντί για τζίντζερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη ή σπόρο μάραθου, τριμμένο -με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου