ΜΕΝΟΥ

Pages

Σούπα γαλοπούλας

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Νίκος Καραθάνος
Μερίδες : ??.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 1 ώρα & 5΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Καταπραϋντικό πρώτο πιάτο, γεμάτο από τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Υλικά
  • 1 γαλοπούλα περίπου 4 - 4,5 κιλά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
  • 3 κλωνάρια σέλινο, κομμένα σε 3 - 4 κομμάτια
  • 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 200 γρ. ζυμαρικό πεπονάκι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας (αστράκι, μαλλιά αγγέλου σπασμένα, noodles κ.ά.)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

Εκτέλεση
  • Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα. Στην πιο βαθιά κατσαρόλα που έχουμε βάζουμε τη γαλοπούλα, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το σκόρδο, το σέλινο , το καρότο και το θυμάρι και περιχύνουμε με τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τη γαλοπούλα (περίπου 4 λίτρα). Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι ο ζωμός να είναι σχετικά διαυγής.
  • Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, για να μην έχει βαριά μυρωδιά η σούπα από τους ατμούς που δημιουργούνται. Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα και τη βυθίζουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό (και ιδανικά μερικά παγάκια) για 1 λεπτό, ίσα να σφίξει το δέρμα της. Τη μεταφέρουμε σε μια γάστρα που ιδανικά να τη χωράει ακριβώς, ώστε να είναι έτοιμη για γέμισμα.
  • Σουρώνουμε τη σούπα σε μια άλλη κατσαρόλα, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, για να τονωθεί η γεύση. Ρίχνουμε το ζυμαρικό και βράζουμε για άλλα 5 - 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου