Λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες για το μεσημεριανό σας.
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 1 ώρα + 30΄
Μαγείρεμα 30΄
Υλικά για 4 μερίδες
Εκτέλεση
Συνοδεύουμε με οι ψητές σαρδέλες ή ο τηγανητός γαύρος.
Τη συνταγή μου έδωσε η κυρία Φιορούλα Τουλάτου από τα Πουλάτα Σάμης της Κεφαλλονιάς.
Πηγή - γαστρονόμος
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 1 ώρα + 30΄
Μαγείρεμα 30΄
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια, πλυμένα και καθαρισμένα
- 200 γρ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (για το αλεύρωμα των κεφτέδων)
- ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
~ ¤ ~
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα βράζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα αδειάζουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά, να στραγγίξουν καλά από τα υγρά.
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε, μέχρι να αναμειχθούν.
- Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μείγμα να σφίξει.
- Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες, μεγέθους μικρού καρυδιού. Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι και αλευρώνουμε τους κεφτέδες.
- Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει το 1/4 περίπου του σκεύους και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες, σε δόσεις, για περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Συνοδεύουμε με οι ψητές σαρδέλες ή ο τηγανητός γαύρος.
Τη συνταγή μου έδωσε η κυρία Φιορούλα Τουλάτου από τα Πουλάτα Σάμης της Κεφαλλονιάς.
Πηγή - γαστρονόμος