Σαλάτα ζυμαρικών για το μεσημεριανό σας.
Υλικά για 8 άτομα
- 500 γρ. ζυμαρικά (φουζίλι -βίδες-ή άλλα κοντά ζυμαρικά)
- 16 τοματίνια κομμένα στη μέση
- 180 γρ. πράσινες ελιές με κουκούτσι
- 250 γρ. μπαλάκια μοτσαρέλας (ή μεγαλύτερα κομμάτια)
- 2 κ.σ. κάππαρη
- 1 σκ.σκόρδο σε φετάκια
- 2 φιλετάκια αντζούγιας (ή 1 κ.σ. πάστα αντζούγιας)
- 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
- 2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξίδι
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι
~ ¤ ~
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις χωρίζουμε στα ίσα σε δύο μπολ.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τις μισές ελιές, το σκόρδο, τις αντζούγιες ή την πάστα, την κάππαρη, μουστάρδα, ξίδι, μπούκοβο και ψιλοκόβουμε.
- Ενώ το μπλέντερ δουλεύει προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, ώστε να γίνει μια πηχτή σάλτσα.
- Τη μεταφέρουμε σε βαθύ δοχείο και προσθέτουμε τις υπόλοιπες ελιές.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο (η σάλτσα αυτή μπορεί νε γίνει μέχρι και 2 μέρες νωρίτερα).
- Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά.
- Τα μεταφέρουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ. από τη σάλτσα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Οταν πρόκειται να σερβίρουμε, ανακατεύουμε καλά με τα ζυμαρικά τη σάλτσα ελιάς.
- Προσθέτουμε τα τοματίνια, τη ρίγανη, τα μπαλάκια ή τα κομμάτια της μοτσαρέλας, και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή - ΑθηνόραμαUmami.gr