Πικάντικα χάμπουργκερ για τους λάτρεις του fast food.
Υλικά
- 700 γρ. κιμά αρνίσιο (ή σε μείγμα με μοσχαρίσιο),περασμένο μία φορά από τη μηχανή
- 2 κ.σ. μείγμα πιπεριών, χοντροσπασμένο
- 1 χοντρή φέτα ψωμί, μουλιασμένη σε κόκκινο κρασί
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Γιά τη σάλτσα:
- 4 μέτριες ντομάτες, στον τρίφτη
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.γ. harissa (σάλτσα καυτερής πιπεριάς) ή ανάλογο μπούκοβο
- 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ριζόξιδο (εναλλακτικά, ξίδι από λευκό κρασί)
- 1 κ.σ. ξερό βασιλικό
- αλάτι
~ ¤ ~
- Σ' ένα μέτριο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το θυμάρι και το κύμινο, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι το μουλιασμένο ψωμί, ελαφρά στυμμένο, το σκόρδο, τα πιπέρια και ανάλογο αλάτι.
- Δουλεύουμε το μείγμα, ν' αναμειχθούν όλα τα υλικά του τηγανιού.
- Σ' ένα ταψάκι βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε με το μείγμα του τηγανιού, μέχρι να γίνει ομοιογενής μάζα.
- Πλάθουμε μπιφτέκια χοντρά και τ' αφήνουμε να σταθούν το λιγότερο 30'.
Για την πικάντικη σάλτσα
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ντομάτα, με όλα τα υπόλοιπα υλικά (αρχίζουμε με τη μισή harissa αν δεν είμαστε βέβαιοι) και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό, περίπου 25'.
- Ψήνουμε τα χάμπουργκερ στα κάρβουνα ή σε μαντεμένια γκριλιέρα, περίπου 4' από κάθε πλευρά και τα σερβίρουμε με μία κ.σ. σάλτσα από πάνω.
- Αν θέλουμε, τα σερβίρουμε σε ζεστά στρογγυλά ψωμάκια, αλειμμένα με σάλτσα, μαζί με φύλλο σαλάτας και ροδέλα κρεμμυδιού.
- Σερβίρουμε σε μικρό μπολ την υπόλοιπη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.
Πηγή - ΑθηνόραμαUmami.gr