Λαχταριστές μπρουσκέτες φέτας
Προετοιμασία 15΄
Αναμονή 1 ημέρα
Υλικά για 8 μερίδες
Εκτέλεση
Συμβουλές
Πηγή - γαστρονόμος
Προετοιμασία 15΄
Αναμονή 1 ημέρα
Υλικά για 8 μερίδες
- 200 γρ. φρέσκο γάλα 650 γρ.
- φέτα σκληρή, μετρίως αλμυρή
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη (ή 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο, που βρίσκουμε στα mastihashop και σε επιλεγμένα μπαχαράδικα)
- πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
~ ¤ ~
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας από την προηγούμενη ημέρα, γιατί πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει.
- Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας (αν έχουμε μαστιχέλαιο, θα το βάλουμε αργότερα) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε αμέσως το καυτό γάλα (και το μαστιχέλαιο σε αυτή τη φάση) και ανακατεύουμε στη γρήγορη ταχύτητα, έως ότου προκύψει μια λεία κρέμα (άλειμμα).
- Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Συμβουλές
- Η κρέμα φέτας είναι θαυμάσιο άλειμμα για φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι. Αφού αλείψουμε την ποσότητα που επιθυμούμε πάνω στο υπόστρωμα της αρεσκείας μας, γαρνίρουμε με λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ρίγανη του βουνού τριμμένη και λίγες σταγόνες καλό ελαιόλαδο.
- Το όλον (ψωμί-κρέμα) ή σκέτη η κρέμα μπορεί να συνοδεύσει μια θερινή ντοματοσαλάτα ή ντοματόσουπες ζεστές ή κρύες (γκασπάτσο) ή λαδερά ή πιάτα οσπρίων (σούπες ή σαλάτες). Επίσης, μπορεί να αντικαταστήσει τη φέτα που βάζουμε στους καλοκαιρινούς ντάκους.
Πηγή - γαστρονόμος