Παίρνουμε μια πρώτη γεύση από το καινούργιο τεύχος των Γλυκών Ιστοριών που μόλις κυκλοφόρησε με κεντρικό θέμα: πρωτότυπα γλυκά με μαρμελάδα.
Προετοιμασία 50΄
Αναμονή 1 ώρα
Ψήσιμο 25΄
Υλικά για 8 μερίδες
Για τη μαρμελάδα μπανάνα
Για το κέικ
Εκτέλεση
Μαρμελάδα μπανάνα:
Κέικ:
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Πηγή - γαστρονόμος
Προετοιμασία 50΄
Αναμονή 1 ώρα
Ψήσιμο 25΄
Υλικά για 8 μερίδες
Για τη μαρμελάδα μπανάνα
- 1 κιλό μπανάνες (καθαρό βάρος)
- 100 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. φρέσκος χυμός λεμόνι
- 100 γρ. ρούμι (κατά προτίμηση μαύρο) ή κονιάκ
Για το κέικ
- 250 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 65% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο + επιπλέον για τη φόρμα
- 4 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- αλεύρι για τη φόρμα
~ ¤ ~
Εκτέλεση
Μαρμελάδα μπανάνα:
- Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις ζυγίζουμε να είναι ακριβώς 1 κιλό.
- Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε τις μπανάνες και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι.
Κέικ:
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων (για 1 λεπτό στα 600 W ανακατεύοντας ενδιαμέσως για να μην καεί η σοκολάτα).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μικρή παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ διαστάσεων 11 x 20 εκ. και ύψους 7 εκ.
- Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με αυγοδάρτη και τα προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα μαζί με τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στη φόρμα.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά. Βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού ένα μαχαίρι. Αν βγει υγρό αλλά χωρίς ίχνη άψητης ζύμης, είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να διατηρήσει την υγρασία του. Οταν κρυώσει το ξεφορμάρουμε.
- Στην επιφάνεια αυτού του κέικ δημιουργείται μια λακκούβα, την οποία γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μπανάνα.
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Πηγή - γαστρονόμος