ΜΕΝΟΥ

Pages

Κυδώνια και δαμάσκηνα με καραμελωμένο μπριός


Ενα επιδόρπιο που θα σας ξετρελάνει.

Χρόνος Προετοιμασίας 45'









~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6 άτομα
  • 960 ml νερό
  • 560 γρ. ζάχαρη για τα κυδώνια και 110 γρ.για το μπριός
  • 3 κυδώνια κομμένα στη μέση
  • 7 δαμάσκηνα κομμένα στη μέση χωρίς το κουκούτσι
  • 180 ml Brandy
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια για το σιρόπι και 1 ακόμη για το μπριός
  • 180 ml. κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά
  • 60 ml Grand Marnier για το σιρόπι και 15 ml. για το μπιρός και επιπλέον 15 ml.
  • 1 ψωμάκι μπριός 6 φέτες


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Βάζουμε τα 560 γρ. ζάχαρη και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  • Προσθέτουμε τα κυδώνια και σιγοβράζουμε για 40-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι με τα κυδώνια σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα. 
  • Βγάζουμε τα κυδώνια απο το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  • Στο μεταξύ βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με το κονιάκ και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. 
  • Αφήνουμε τα δαμάσκηνα να κρυώσουν. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα και κρατάμε το κονιάκ σε ένα μπόλ. 
  • Βάζουμε 6 μισά δαμάσκηνα στην άκρη και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. 
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το Grand Marnier και 6 κ.σ. απο το κονιάκ που έχουμε κρατήσει. Αναακτεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει, για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπόλ,κρατάμε στην άκρη.
  • Βγάζουμε απο το κέντρο κάθε κυδωνιού 1 κ.σ. απο την ψύχα του και τη βάζουμε σε ένα μπόλ. Προσθέτουμε στο μπόλ με την ψύχα του κυδωνιού τους σπόρους απο το εσωτερικό της βανίλιας, τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο Grand Marnier.
  • Βάζουμε τα μισά των κυδωνιών σε ένα ταψί. Γεμίζουμε το κάθε μισό με 1 κ.σ. απο τη γέμιση που φτιάξαμε με την ψύχα τους. 
  • Τοποθετούμε στην κορυφή του κάθε κυδωνιού τα δαμάσκηνα που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Περιχύνουμε κάθε κυδώνι με μια κ.γ. απο το σιρόπι που έχουμε φτιάξει. 
  • Κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο σιρόπι.
  • Για να φτιάξουμε το καραμελωμένο μπριός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε τους σπόρους της βανίλιας σε ένα μπόλ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τη ζάχαρη και το Grand Marnier. 
  • Βάζουμε τις φέτες του μπριός να μουλιάσουν στο μίγμα. Μεταφέρουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Βγάζουμε το ψωμί απο το φούρνο και κόβουμε κάθε φέτα διαγωνιώς στη μέση.
  • Ψήνουμε τα κυδώνια στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
  • Μοιράζουμε τις φέτες του ψωμιού σε 6 πιάτα, πάνω απο κάθε φέτα βάζουμε ένα κυδώνι και περιχύνουμε με το σιρόπι που έχει περισέψει.


Πηγή - cookbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου