Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες :για 1 τσουρέκι.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 1 ώρα, αναμονή 1 ½ ώρα, ψήσιμο 30΄- 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια
- 1¼ φλιτζανιού (250 ml) γάλα
- 1 - 2 κομματάκια μαστίχα Χίου, καλά κοπανισμένη για να γίνει σκόνη
- 80 γρ. φρέσκια μαγιά (μπορείτε να την αγοράσετε από το φούρνο της γειτονιάς ή να την βρείτε συσκευασμένη, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 250 γρ. καλής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο, ζεσταμένο μέχρι να μαλακώσει και σχεδόν να λιώσει, αλλά όχι να κάψει + λίγο ακόμη για το ταψί
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
- 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρώς χτυπημένοι, για το άλειμμα
- λίγο φιλέ αμυγδάλου, για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το αφήνω κατά μέρος. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με τη μαστίχα, αλλά χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Το σουρώνω σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει.
- Σε άλλο μπολ ρίχνω τη φρέσκια μαγιά, τριμμένη με τα δάχτυλά μου, λίγη από τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό, αρωματισμένο γάλα. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει η μαγιά. Ρίχνω σταδιακά λίγο από το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά σφικτό μείγμα, το προζύμι.
- Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά, σε μέρος χλιαρό (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ ή σε παράθυρο που το λούζει ο ήλιος ή μέσα στο φούρνο, στους 50 C).
- Μετά, ξεσκεπάζω το μπολ, ρίχνω στο προζύμι τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι, τη σκόνη βανίλιας και το υπόλοιπο αλεύρι. Τα δουλεύουμε όλα με το μίξερ, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Εναλλακτικά βέβαια, ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη προκύψει πολύ μαλακή, ρίχνω λίγο ακόμα αλεύρι.
- Ζυμώνω για 10 λεπτά έντονα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (ακόμη κι αν έχετε καλό μίξερ, είναι προτιμότερο να ζυμώσετε με τις γροθιές για ασύγκριτα καλύτερο αποτέλεσμα). Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω πάλι σε ένα χλιαρό μέρος, μέχρι να φουσκώσει καλά, σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζυμώνω και πάλι τη ζύμη για λίγα λεπτά και μετά τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα μακρόστενο και μετά τα πλέκω μεταξύ τους σε κοτσίδα.
- Βουτυρώνω ελαφρώς μια λαμαρίνα φούρνου. Προθερμαίνω το φούρνο στους 60 C, βάζω μέσα τη λαμαρίνα με το τσουρέκι και το αφήνω να φουσκώσει καλά. Τότε, το αλείφω με τους κρόκους και σκορπίζω πάνω του το φιλέ αμυγδάλου. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150 C και ψήνω το τσουρέκι για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.
Πηγή - Dina Nikolaou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου