ΜΕΝΟΥ

Pages

Οφτό αρνί

Παρά το γεγονός ότι το μόνο συστατικό της συνταγής είναι το αλάτι -αρκετό αλάτι-, το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο.








Συνταγή : Μανώλης Κοκοβάκης,
Μερίδες : 
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, ψήσιμο 2 ώρε.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1 αρνί περίπου 10 κιλά
  • 10 - 12 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι (περίπου 1 κουτ. σούπας ανά κιλό)


Εκτέλεση
  • Ζητάμε από τον χασάπη να κόψει το αρνί σε τέσσερα κομμάτια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε πολύ καλά το αρνί. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με τα πλευρά προς τα πάνω. 
  • Ψήνουμε για 1 ώρα, το βγάζουμε από το φούρνο και το γυρίζουμε. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε για περίπου άλλη 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά και να αποκτήσει χρυσοκόκκινο χρώμα και τραγανή πέτσα.

Παραλλαγή σε κληματόβεργες 
  • Σε πολλές περιοχές της Κρήτης στρώνουν το ταψί με κληματόβεργες και ακουμπάνε εκεί το αρνί, και αυτό για να μην έχει επαφή το κρέας με τα ζουμιά και τα λίπη που θα βγάλει. Επίσης, το παραδοσιακό οφτό είναι μόνο με χοντρό αλάτι, αλλά μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο, θρούμπι και μάραθο.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου