¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Αγγελος Ρεντούλας
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 00΄, Μαγείρεμα 35΄- 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Συστατικά
- 500 γρ. φακές χοντρές, ξεπλυμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
- 5 φύλλα φασκόμηλο ή 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, κοπανισμένα)
- 5 μικρά καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές φέτες
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Βάζουμε τις φακές με τα δαφνόφυλλα και το μισό ζωμό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν οι φακές.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικά) σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τον κόλιανδρο για 2 - 3 λεπτά. Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 7 - 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα καρότα να μαραθούν και το κρεμμύδι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να αρπάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τις φακές (αφού περάσει το πρώτο 20λεπτο μαγειρέματος). Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά (χωρίς να λιώσουν) και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Παρακολουθούμε γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να προσθέσουμε ζωμό ή νερό.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Στο ποτήρι
- Θέλει ένα κόκκινο κρασί να αστράφτει στα ποτήρια! Διαλέξτε ένα χαρμάνι με βάση το Αγιωργίτικο χωρίς υψηλό αλκοολικό βαθμό.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου