ΜΕΝΟΥ

Pages

Φακές με καρότα γιαχνί

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Αγγελος Ρεντούλας
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 00΄, Μαγείρεμα 35΄- 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Συστατικά
  • 500 γρ. φακές χοντρές, ξεπλυμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 5 φύλλα φασκόμηλο ή 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, κοπανισμένα)
  • 5 μικρά καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές φέτες
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
  • Βάζουμε τις φακές με τα δαφνόφυλλα και το μισό ζωμό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν οι φακές.
  • Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικά) σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τον κόλιανδρο για 2 - 3 λεπτά. Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 7 - 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα καρότα να μαραθούν και το κρεμμύδι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να αρπάζει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τις φακές (αφού περάσει το πρώτο 20λεπτο μαγειρέματος). Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά (χωρίς να λιώσουν) και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Παρακολουθούμε γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να προσθέσουμε ζωμό ή νερό.
  • Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Στο ποτήρι
  • Θέλει ένα κόκκινο κρασί να αστράφτει στα ποτήρια! Διαλέξτε ένα χαρμάνι με βάση το Αγιωργίτικο χωρίς υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου