Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες : για 4 - 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 15΄, ψήσιμο 75΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Αντί για αρνάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσικάκι. Και τα δύο «σηκώνουν» αρκετό σκόρδο, ωστόσο αν δεν μας αρέσει μειώνουμε την ποσότητα.
Υλικά:
- 1 ολόκληρο αρνίσιο μπουτάκι, με το κόκαλο, κατά προτίμηση από αρνάκι γάλακτος, με βάρος περίπου 2 κιλά
- 1½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες (αν δεν βρείτε, διαλέγετε απλές πατάτες, βιολογικές, μικρού μεγέθους, κομμένες στη μέση)
- 1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, χονδροκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
- 1 φλιτζάνι (200 ml) ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- ελάχιστες σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- σκελίδες από1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτά φετάκια
- 2 - 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα
- Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας και τα δουλεύω καλά, μέχρι να ετοιμάσω ένα παχύ πολτό.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 210 C.
- Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά το μπουτάκι. Το τρίβω καλά με μπόλικο αλατοπίπερο και στη συνέχεια το αλείφω παντού με τη σάλτσα, τρίβοντας το με τα χέρια μου. Το βάζω σε ένα ταψί, γύρω του βάζω τις πατάτες και τις λιαστές ντομάτες, το ραντίζω με 1/2 φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.
- Ψήνω το μπουτάκι για 1 ώρα. Στη συνέχεια σκορπίζω στο ταψί τα φιλέ αμυγδάλου και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου.
Πηγή - Dina Nikolaou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου