Συνταγή : Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, ψήσιμο περίπου 2 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Προτιμάμε τα φρέσκα μυρωδικά για να δώσουμε έντονο άρωμα στο φαγητό. Αξίζει να τα αναζητήσουμε κυρίως από φυτώρια γιατί είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα ματσάκια που βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα. Είναι μια καλή ευκαιρία άλλωστε να τα μεταφυτέψουμε φυτέψουμε σε γλάστρες και να τα έχουμε στο μπαλκόνι, τον κήπο ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας για να τα έχουμε πάντα φρέσκα και διαθέσιμα όποτε τα χρειαζόμαστε.
Υλικά
- 1.600 - 2.000 γρ. σπάλα από αρνάκι (την παραγγέλνουμε μερικές ημέρες πριν και ζητάμε από τον κρεοπώλη να την ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να την ανοίξει και να την χτυπήσει για να λεπτύνει ελαφρώς και να πλατύνει)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο ή μαργαρίνη (προαιρετικά), λιωμένο αλλά χωρίς να κάψει
Για τη γέμιση
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού μουστάρδα της αρεσκείας μας, καλής ποιότητας (πικάντικη, με σπόρους, με μέλι ή μπαχαρικά κ.ά.)
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (το βρίσκουμε σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ και ενημερωμένα μανάβικα ή αγοράζουμε θυμάρι σε γλαστράκι από ένα φυτώριο) ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
- τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1 κουτ .σούπας γλυκό μπούκοβο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Γέμιση
- Σε ένα μπολ βάζω το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι, το δυόσμο, τη φρυγανιά, το αυγό, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά την ξεκοκαλισμένη σπάλα και την απλώνω σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής. Την αλατοπιπερώνω και απλώνω σε όλη την επιφάνειά της το μείγμα της γέμισης. Τυλίγω προσεκτικά το κρέας σε ρολό και το δένω με σπάγκο σφικτά, σε αρκετά σημεία.
- Βάζω το ρολό σε ένα μέτριο ταψί, αλατοπιπερώνω και το περιχύνω με το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (αν χρησιμοποιήσω). Το ψήνω για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά, να ροδίσει όμορφα και να μελώσει. Στη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζω μερικές φορές για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Το βγάζω από το φούρνο, σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνω το ρολό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Το κόβω σε φέτες και το σερβίρω.
Πηγή - Dina Nikolaou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου