Συνταγή : Νίκη Τρεσσου, Ευδοκία Φυλακούρη.
Μερίδες : για 4 - 5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 1 ώρα & 30΄
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Το ρολό με το αυγό μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε ένα σημαντικό γεύμα.
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 1 αυγό
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 4 αυγά βρασμένα σφιχτά, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml κρέμα γάλακτος light
- 150 ml νερό (ή, αν έχουμε, ζωμό λαχανικών)
- 40 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τον κιμά, το αυγό, το λάδι, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε μια λαδόκολλα και στρώνουμε το μείγμα του κιμά, σαν ένα χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο. Βάζουμε τα βρασμένα αυγά στο κέντρο του κιμά, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, και πλάθουμε σε ρολό. Τυλίγουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας και στρίβουμε τις άκρες της σαν καραμέλα.
- Βάζουμε το ρολό σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Σάλτσα
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 - 4 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε περίπου 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το νερό (ή το ζωμό), την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο.
Ø
- Μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 12 - 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το ρολό κιμά σε πιατέλα, κόβουμε σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι.
Στο ποτήρι
- Ενα ροζέ ή ένα πλούσιο λευκό.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου