ΜΕΝΟΥ

Pages

Κεφτεδάκια κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά και κουκουνάρια

Μία παραδοσιακή συνταγή που ξετρελαίνει εδώ και χρόνια μικρούς και μεγάλους.








Συνταγή : Μανώλης Ασλανόγλου.
Μερίδες : 25-30 κεφτεδάκια
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 40΄, μαγείρεμα περίπου 35΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό), ψιλοκομμένα (μισή ποσότητα για το μείγμα των κεφτέδων και μισή για το σερβίρισμα)
  • 2½ γεμάτες κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  • 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 5 - 6 στήμονες σαφράν
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, πολύ ψιλοκομμένα, μαζί με τους χυμούς τους
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα για 5 - 7 λεπτά, στο γκριλ


Εκτέλεση 
Κεφτεδάκια
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τη μισή ποσότητα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού), το δυόσμο, το κρεμμύδι, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2 - 3 λεπτά (το μείγμα είναι ήδη σφιχτό, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να το βάλουμε στο ψυγείο). 
  • Πλάθουμε 25 - 30 κεφτέδες βάρους περίπου 30 γρ. τον καθένα. Τους βάζουμε σε μια πιατέλα. 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Βάζουμε τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα, σε δόσεις των 10 - 12 τεμαχίων. Επειδή απλώς θα τα ροδίσουμε χωρίς να τα τηγανίσουμε πλήρως, δεν χρειάζεται να κολυμπούν στο λάδι. 
  • Τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι απλώς να ροδίσουν εξωτερικά και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σάλτσα
  • Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις δύο πάπρικες, το σαφράν, την κανέλα, το κύμινο και το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους. 
  • Ρίχνουμε τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά, για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα ροδισμένα κεφτεδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση. Η σάλτσα θα τα μισοκαλύπτει. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. 
  • Μοιράζουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα σε πιάτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο κόλιανδρο (ή μαϊντανό) και τα κουκουνάρια. Σκορπίζουμε το μείγμα αυτό πάνω στα κεφτεδάκια και σερβίρουμε. 

Tip
  • Τα κεφτεδάκια αυτά πρέπει να είναι σφιχτά, γιατί θα μαγειρευτούν στη σάλτσα και πρέπει να διατηρήσουν το σχήμα τους. Γι’ αυτό δεν περιέχουν ψωμί και πολύ κρεμμύδι.

Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι.

Στα ποτήρια μας
  • Ενα φρουτώδες, ρουστίκ ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου