Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 1 ώρα & 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1½ κιλό χταπόδι φρέσκο
- 1 φλιτζάνι ξίδι από κρασί
- 2 δαφνόφυλλα
- 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1/4 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 4 ραπανάκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- θρούμπι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
- Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το ξίδι, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και πασπαλίζουμε με το θρούμπι. Το περιχύνουμε με τον ζωμό του σουρωμένο και με λίγο ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα:
- Βράζουμε τα φασόλια σε βαθιά κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Στραγγίζουμε 2 φλιτζάνια από τον ζωμό του χταποδιού και τον προσθέτουμε στα φασόλια μαζί με το χταπόδι. Ανακατεύουμε απαλά, γαρνίρουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και τα ραπανάκια και σερβίρουμε.
Tip
- Μπορoύμε να προετοιμάσουμε το χταπόδι 3 μέρες νωρίτερα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο Αν φτιάξουμε τη σαλάτα αρκετή ώρα πριν τη σερβίρουμε, θα βάλουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια την τελευταία στιγμή.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου