ΜΕΝΟΥ

Pages

Πασχαλινά κουλουράκια



Μία αυθεντική συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : για 70 - 90 τεμ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 60΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 2,5γρ. αμμωνία ψησίματος σε σκόνη (1 ½ κ.γ.)
  • ½ φλ. γάλα, χλιαρό
  • 4 μέτρια αβγά
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 κ.σ. νερό για το γλάσο


Εκτέλεση
  • Σε ένα μπολ του μίξερ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, έως ότου το βούτυρο γίνει κρεμώδες και αφράτο.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε την αμμωνία και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε τα αβγά στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ένα κάθε φορά, ενώ δίνουμε χρόνο στο καθένα να απορροφηθεί, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  • Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα (με την αμμωνία) και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο κάθε φορά, και ανακατεύουμε, μέχρις ότου τα συστατικά συνδυαστούν καλά και η ζύμη είναι μαλακή.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης κάθε φορά. Πλάθουμε τα κουλουράκια με τα χέρια μας, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε. Επενδύουμε το εσωτερικό ενός ταψιού με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια, αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους, δεδομένου ότι θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
  • Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τους κρόκους αβγών και 1 κ.σ. νερό και χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
  • Βουρτσίζουμε την κορυφή από τα κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή δοχεία, για έως 3 εβδομάδες.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου