menu22

Καλτσόνε με κιμά, κολοκύθι και γραβιέρα

Ένα καλτσόνε που θα σας ξετρελάνει.












Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : Για 1 καλτσόνε 28 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
Για την καλτσόνε
  • 220 γρ. ζύμη πίτσας
  • 120 γρ. σάλτσα μπολονέζ
  • 40 γρ. κολοκύθι σοτέ
  • 40 γρ. πιπεριά κόκκινη σοτέ
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 40 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 γρ. φρέσκια ρίγανη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα μπολονέζ
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 325 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 130 γρ. κρασί, κόκκινο
  • 900 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
  • 100 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 2 γρ. ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνη
  • αλάτι
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται

Εκτέλεση
Για την καλτσόνε
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα μπολονέζ, το κολοκύθι, την πιπεριά, τη γραβιέρα, τη φέτα και τη φρέσκια ρίγανη. Ανοίγουμε τη ζύμη στρογγυλή και την ακουμπάμε στο αντικολλητικό τετράγωνο ταψί του φούρνου, τοποθετούμε τα υλικά στη μία μεριά της ζύμης. Ενώνουμε τις δύο πλευρές της ζύμης, διπλώνοντας και πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μισοφέγγαρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240°C για περίπου 10 ’ (τοποθετούμε στην προτελευταία θέση του φούρνου αν ψήσουμε με αντιστάσεις πάνω κάτω ή στη μεσαία θέση αν ψήσουμε σε αέρα). Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει.
  • Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 

Για τη σάλτσα μπολονέζ
  • Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ο κιμάς καλό χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλατίζουμε και το «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να «πιει» το φαγητό όλα του τα υγρά.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζωμό και τη δάφνη, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 2 περίπου ώρες. Προσθέτουμε τη ρίγανη και μαγειρεύουμε ακόμη 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα, δοκιμάζουμε για αλάτι και ζάχαρη. Σερβίρουμε τη σάλτσα αμέσως ή κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή - Γιάννης Λουκάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου