menu22

Σουπιές με ρεβίθια, από τη Σκύρο

Δοκιμάζοντας συμφωνήσαμε ότι ίσως είναι τα νοστιμότερα ρεβίθια που έχουμε δοκιμάσει.







Συνταγή : Γαστρονόμος (Κώστας Χιώτης)
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30', Αναμονή 12 ώρες (για το μούλιασμα των οσπρίων), Μαγείρεμα 1 ώρα + 40'
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3-4 εκ.)
  • 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 12 ώρες από το προηγούμενο βράδυ
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 πράσο (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή (ή γλυκιά, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, αλατοπίπερο και 1½ λίτρο νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
  • Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τον άνηθο, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει το φαγητό.

Στο ποτήρι μας
  • Μια καλή ρετσίνα Μεσογείων ή ένα Ασύρτικο βαρελάτο.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου