ΜΕΝΟΥ

Pages

Γλυκό κουταλιού φράπα ή κίτρο

Τον Νοέμβρη τα ρακοκάζανα βράζουν σε όλη την Ελλάδα. Έτσι γινόταν και στο Πήλιο, που βρέθηκα επί τούτου, για το ρακοκάζανο του φίλου μου του Κώστα. Το καζάνι βρίσκεται στην Μπούφα, ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στις Μηλιές, μέσα σε μια αποθήκη, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα.
Μεταξύ της αποθήκης και της παραλίας παρεμβάλλεται ένα περιβόλι με δέντρα. Εσπεριδοειδή, αλλά τι ακριβώς δεν κατάλαβα αμέσως. Τα κλαδιά τους γέρναν από το βάρος κάτι τεράστιων κίτρινων καρπών. Φράπες! Μετά το φαγοπότι, τα απαραίτητα τσίπουρα και τους καφέδες, δεν κρατήθηκα, έκοψα μερικές να πάρω μαζί μου στην Αθήνα. Τι φοβερή αίσθηση να κόβεις το φρούτο από το δέντρο. Μια μικρή γέννα κάθε που αποχωρίζεται κι έναν καρπό του. Γέμισα μια σακούλα του σούπερ μάρκετ με φράπες. Για γλυκό κουταλιού και λικέρ σκέφτηκα. Έτσι κι έγινε! Ξεκινάμε με τη συνταγή του γλυκού.


Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για 6-7 μέτρια βαζάκια
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • Τη φλούδα από 8 -10 μεγάλες φράπες (2 κιλά ζυγισμένες μόνο οι φλούδες)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 800ml νερό
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
  • Πλένετε και στεγνώνετε τις φράπες καλά. Ύστερα παίρνετε τα ξύσμα τους με το ειδικό εργαλείο. (Τα κρατάτε στην άκρη για να φτιάξετε το λικέρ). Αφαιρείτε το καπάκι και τη βάση από κάθε φράπα και ύστερα χαράζετε κάθετα τη φλούδα σε 6 σημεία και την ξεκολλάτε από τη σάρκα του φρούτου. Ζυγίζετε τις φλούδες για να υπολογίσετε τη ζάχαρη. Όσο το βάρος τους, άλλη τόση κι η ζάχαρη. Κόβετε την κάθε λωρίδα φλούδας στη μέση ή σε μεγάλα καρέ.
  • Αποβραδίς βάζετε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τις φλούδες. Τις ζεματάτε για 3΄-4΄ και τις στραγγίζετε. Αλλάζετε το νερό και αφήνετε τις φράπες μέσα στο νερό μέχρι την επόμενη. Την επομένη ελέγχετε αν ξεπίκρισαν δοκιμάζοντας μια ακρούλα τους. Δεν χρειάζεται να είναι κι εντελώς γλυκές...
  • Στραγγίζετε τις φλούδες και αφήνετε να στραγγίζουν. Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να βράσουν. Ανακατεύετε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζετε για 15 λεπτά το σιρόπι. Ρίχνετε τις φλούδες στο σιρόπι. Αφήνετε να πάρουν μία βράση για 15 λεπτά μαζί και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Αφήνετε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι.
  • Έπειτα, το ξαναβάζετε το γλυκό στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτετε τις βανιλίνες και το χυμό του λεμονιού. Δεν ξεχνάτε να ξαφρίζετε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύετε, μόνο κουνάτε την κατσαρόλα κυκλικά. Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάλετε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.
  • Μοιράζετε το γλυκό όσο είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα φροντίζοντας να σκεπαστεί με σιρόπι. Βιδώνετε τα καπάκια και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς το γλυκό πριν γυρίσετε τα βάζα από την καλή. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου