menu22

Πατάτες ογκρατέν με φέτα

Μία λαχταριστή συνταγή που έχουμε όλοι δοκιμάσει.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 110΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μια πρέζα ρίγανη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ ζωμός λαχανικών
  • 1 φλ κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ φέτα
  • μια χούφτα φρέσκο κρεμμυδάκι, τεμαχισμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • μια χούφτα παρμεζάνα, τριμμένη
  • 4 λωρίδες μπέικον κομμένες (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  • Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το μέλι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα να γίνει το μείγμα παχύρρευστο.
  • Προσθέτουμε και το ζωμό, ενώ χτυπάμε και έπειτα την κρέμα γάλακτος, λίγη τη φορά, για να πάρουμε μια λεία κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζουμε τις φέτες πατάτας στη σάλτσα, μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το μισό από το μείγμα πατάτα-σάλτσα σε ένα πυρέξ σε επίπεδη στρώση και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και μισό μείγμα κρεμμυδιού. Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν οι πατάτες ωραίο χρώμα.
  • Γαρνίρουμε με τραγανό μπέικον, πασπαλίζουμε με φέτα και σερβίρουμε.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου