
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : Για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 110΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- μια πρέζα ρίγανη
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλ ζωμός λαχανικών
- 1 φλ κρέμα γάλακτος
- 150 γρ φέτα
- μια χούφτα φρέσκο κρεμμυδάκι, τεμαχισμένο
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- μια χούφτα παρμεζάνα, τριμμένη
- 4 λωρίδες μπέικον κομμένες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το μέλι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα να γίνει το μείγμα παχύρρευστο.
- Προσθέτουμε και το ζωμό, ενώ χτυπάμε και έπειτα την κρέμα γάλακτος, λίγη τη φορά, για να πάρουμε μια λεία κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε τις φέτες πατάτας στη σάλτσα, μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το μισό από το μείγμα πατάτα-σάλτσα σε ένα πυρέξ σε επίπεδη στρώση και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και μισό μείγμα κρεμμυδιού. Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν οι πατάτες ωραίο χρώμα.
- Γαρνίρουμε με τραγανό μπέικον, πασπαλίζουμε με φέτα και σερβίρουμε.
Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου