menu22

Σουπιές με πορτοκάλι και σέσκουλα

Ξεχάστε τις σουπιές με σπανάκι και δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή με τα σέσκουλα!







Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20', Μαγείρεμα 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1.200 γρ. σουπιές (περίπου 5 σουπιές), καθαρισμένες
  • 1 κιλό σέσκουλα, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 40 ml χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
  • 3 μέτρια πορτοκάλια (στύβουμε τα 2½ σε χυμό και το υπόλοιπο μισό το χωρίζουμε σε φέτες)
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή (αν τα πορτοκάλια είναι αρκετά ξινά, τότε θα αυξήσουμε τη ζάχαρη σε 1 κουτ. γλυκού)
  • 4 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (βρίσκουμε συσκευασμένο σε φακελάκια σε μεγάλα παντοπωλεία και deli)
  • 120 ml μπράντι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μελάνι σουπιάς με τα ξύσματα εσπεριδοειδών, 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού από το μπράντι. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Κόβουμε τις σουπιές στη μέση, κατά μήκος, τις ανοίγουμε και τις αλατοπιπερώνουμε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε το μπράντι και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τις φέτες πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα σέσκουλα, χωρίς να ρίξουμε επιπλέον υγρό (θα βγάλουν τα σέσκουλα αρκετά).
  • Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 45-50 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και τη σάλτσα με το μελάνι σουπιάς, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου