ΜΕΝΟΥ

Pages

Παντζαροσαλάτα με ρόκα, σταφίδες και κατσικίσιο τυρί


Ο Κλεομένης Ζουρνατζής μαγειρεύει αποκλειστικά για το γαστρονόμος online και σας προτείνει μία φανταστική συνταγή.







Συνταγή :  Κλεομένης Ζουρνατζής
Μερίδες : για 3-4 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 600 γρ. παντζάρια με τα φύλλα τους
  • 1/2 μικρή σελινόριζα (περίπου 100 γρ.), καθαρισμένη
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1 μακρόστενη πράσινη πιπεριά
  • 2 ματσάκια ρόκα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι για το βράσιμο των παντζαριών

Για το ντρέσσινγκ
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι τη αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή ή πικάντικη ανάλογα με το γούστο μας
  • 20 ml μηλόξιδο ή άλλο ξίδι της αρεσκείας μας


Εκτέλεση
  • Στο μούλτι ή σε ένα βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε τα υλικά του ντρέσσινγκ. Το αφήνουμε στην άκρη.
  • Χωρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα. Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα φύλλα των παντζαριών για 1-2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο τρυφερά μας αρέσουν.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτό και στο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τους βολβούς ακαθάριστους και 1 κουταλιά ξίδι (το οποίο συμβάλλει στο να διατηρηθεί το χρώμα τους, παρά το ότι είναι με τη φλούδα). Τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.
  • Όση ώρα βράζουν τα παντζάρια χοντροκόβουμε με τα χέρια τη ρόκα, τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και την ανακατεύουμε με το μισό ντρέσσινγκ. Την απλώνουμε σε μια φαρδιά πιατέλα.
  • Κόβουμε σε μπαστουνάκια την πιπεριά και τη σελινόριζα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ στο οποίο βάζουμε το υπόλοιπο ντρέσσινγκ και τις σταφίδες.
  • Μόλις γίνουν τα παντζάρια, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα τρίβουμε, φορώντας γάντια, ανάμεσα στις παλάμες μας. Έτσι φεύγει η φλούδα τους πολύ εύκολα.
  • Τα κόβουμε σε ροδέλες και μετά σε μπαστουνάκια και τα ανακατεύουμε με την πιπεριά, τη σελινόριζα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε όμορφα αυτό το μείγμα στην πιατέλα με τη ρόκα.
  • Κόβουμε το τυρί σε 2 φέτες που ζεσταίνουμε για λίγο σε καυτό γκριλ. Γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και σερβίρουμε.

Συμβουλές

  • Ελέγχουμε αν έγιναν τα παντζάρια τρυπώντας τα με ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
  • Μια ενδιαφέρουσα, ξινούτσικη νότα θα δώσει στη σαλάτα η προσθήκη 2 ακτινιδίων, καθαρισμένων και κομμένων σε μπαστουνάκια.

Συνοδεύουμε με

  • Η σαλάτα αυτή μπορεί να σερβιριστεί θαυμάσια σε επίσημο κάλεσμα.
  • Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο ή συνοδευτικό για ψητά κρεατικά. Όμως, μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ γεύμα συνοδεία ψωμιού.
Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου