Ο Κλεομένης Ζουρνατζής μαγειρεύει αποκλειστικά για το γαστρονόμος online και σας προτείνει μία φανταστική συνταγή.
Συνταγή : Κλεομένης Ζουρνατζής
Μερίδες : για 3-4 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 600 γρ. παντζάρια με τα φύλλα τους
- 1/2 μικρή σελινόριζα (περίπου 100 γρ.), καθαρισμένη
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
- 1 μακρόστενη πράσινη πιπεριά
- 2 ματσάκια ρόκα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 150 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ
- 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας
- 1 κουτ. σούπας ξίδι για το βράσιμο των παντζαριών
Για το ντρέσσινγκ
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι τη αρεσκείας μας
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή ή πικάντικη ανάλογα με το γούστο μας
- 20 ml μηλόξιδο ή άλλο ξίδι της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
- Στο μούλτι ή σε ένα βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε τα υλικά του ντρέσσινγκ. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα. Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα φύλλα των παντζαριών για 1-2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο τρυφερά μας αρέσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτό και στο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τους βολβούς ακαθάριστους και 1 κουταλιά ξίδι (το οποίο συμβάλλει στο να διατηρηθεί το χρώμα τους, παρά το ότι είναι με τη φλούδα). Τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.
- Όση ώρα βράζουν τα παντζάρια χοντροκόβουμε με τα χέρια τη ρόκα, τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και την ανακατεύουμε με το μισό ντρέσσινγκ. Την απλώνουμε σε μια φαρδιά πιατέλα.
- Κόβουμε σε μπαστουνάκια την πιπεριά και τη σελινόριζα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ στο οποίο βάζουμε το υπόλοιπο ντρέσσινγκ και τις σταφίδες.
- Μόλις γίνουν τα παντζάρια, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα τρίβουμε, φορώντας γάντια, ανάμεσα στις παλάμες μας. Έτσι φεύγει η φλούδα τους πολύ εύκολα.
- Τα κόβουμε σε ροδέλες και μετά σε μπαστουνάκια και τα ανακατεύουμε με την πιπεριά, τη σελινόριζα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε όμορφα αυτό το μείγμα στην πιατέλα με τη ρόκα.
- Κόβουμε το τυρί σε 2 φέτες που ζεσταίνουμε για λίγο σε καυτό γκριλ. Γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και σερβίρουμε.
Συμβουλές
- Ελέγχουμε αν έγιναν τα παντζάρια τρυπώντας τα με ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
- Μια ενδιαφέρουσα, ξινούτσικη νότα θα δώσει στη σαλάτα η προσθήκη 2 ακτινιδίων, καθαρισμένων και κομμένων σε μπαστουνάκια.
Συνοδεύουμε με
- Η σαλάτα αυτή μπορεί να σερβιριστεί θαυμάσια σε επίσημο κάλεσμα.
- Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο ή συνοδευτικό για ψητά κρεατικά. Όμως, μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ γεύμα συνοδεία ψωμιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου