ΜΕΝΟΥ

Pages

Ψητό κοτόπουλο με πέστο ρόκας και πατατούλες

Μία φανταστική πρόταση από την Νένα Ισμυρνογλου στον "Γαστρονόμο" που θα σας ενθουσιάσει.

Προετοιμασία : 20΄ 
Μαγείρεμα : 20΄ 
Ψήσιμο : 12΄




~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4 μερίδες
  • 1 κιλό μικροσκοπικές πατάτες, με τη φλούδα τους (προτιμότερο βιολογικές)
  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέστο ρόκας
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φυλλαράκια ρόκας (περίπου 1 - 1½ ματσάκι)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού καβουρδισμένα κουκουνάρια ή φουντούκια, χοντροκοπανισμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικο κεφαλοτύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Πατάτες 
  • Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά (τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ξυλάκι για σουβλάκι). 
  • Τις σουρώνουμε.
Πέστο ρόκας
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ την ψιλοκομμένη ρόκα, τα κουκουνάρια ή τα φουντούκια και το σκόρδο για 1 λεπτό και, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι, σε αργή ροή, ώσπου να έχουμε μια λεία και πυκνή πάστα. 
  • Ρίχνουμε το τυρί, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και βάζουμε το πέστο στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ψήσιμο+σερβίρισμα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. 
  • Πλένουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα σκουπίζουμε καλά. 
  • Κόβουμε κάθε φιλέτο, οριζόντια, σε 3 φέτες. 
  • Βάζουμε όλες τις φέτες σε ένα μεγάλο ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να καλυφθούν οι φέτες καλά με τα υλικά. 
  • Στη συνέχεια, τις στρώνουμε στο ίδιο ταψί, στριμωχτά τη μία δίπλα στην άλλη, σε μονή στρώση, και τις ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 12 λεπτά. 
  • Ελέγχουμε και αν τα φιλέτα παραμένουν ροζ στο κέντρο, τα ψήνουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη.
  • Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες σε μια πιατέλα και τις περιχύνουμε με το μισό πέστο. 
  • Αν είναι πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με 1 - 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. 
  • Σερβίρουμε τα φιλέτα με τις πατάτες και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο πέστο.

Στο ποτήρι
  • Ένα ωραίο πλούσιο Chardonnay περασμένο ελαφρά από βαρέλι.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου